• 1 dýně Hokaido
  • 2ks cibule
  • lžíce másla
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sojová smetana
  • 1 bio zeleninový bujon - nebo bujon bez glutamátu, případně domácí vývar
  • muškátový oříšek, bobkový list

Pomalu končí léto a barvy našeho talíře se postupně mění na oranžovou. To je barva dýní. Využijte dary přírody a uvařte si chutná dýňová jídla. Dýně Hokaido je bohatá na vitamíny a minerální látky, převážně na vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Léčivé účinky dýně Hokaido, která je vitamínovou bombou, jsou přímo zázračné. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Má močopudné účinky a obsažené látky bojují proti hlístům, roupům a škrkavkám. Dýni doporučuji do redukčního jídelníčku, má velké detoxikační účinky a malý energetický obsah.

Postup

Dýni Hokaido do polévky nemusíte loupat, a to považuji za velkou výhodu, protože se opravdu loupe špatně. Důkladně ji omyjte kartáčkem v teplé vodě. Nakrájejte na čtvrtky, vydlabejte semínka a dužinu. A dýní nakrájejte na kousky.

Na másle orestujte nakrájenou cibuli, chvilku orestujte i česnek ( pozor, nesmí zčernat, byl by hořky). Přidejte dýni a zalejte vodou tak, aby byla dýně jen zakrytá. Doředit ji případně vždy můžete, ale pokud dáte vody hodně, nebude polévka přirozeně krémová. Přidejte 2 ks bobkového listu, zeleninový bujon, trošku muškátového oříšku. Vařte asi 30 minut, dle druhu dýně. Prostě až bude dýně měkká, tak je dovařeno.

Rozmixujte úplně do krémova a přidejte 2 lžíce sojové smetany a ještě chvilinku povařte. A je hotovo. Pro slanou chuť můžete použít Gomasio ( dýňová semínka opražená s mořskou solí – koupíte ve zdravé výživě).

 

Sledujte nás na Facebooku a získejte tak nové recepty a návody jako první. Můžete si také ZDARMA stáhnout nový e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začít hubnout.