To se tak někdy stane, že Vás něco trkne, něco si přečtete, někdo Vás probudí a najednou víte, že chcete a potřebujete změnu. I mně se to stalo. Mohu jen děkovat, že jsem se probudila včas a vyslyšela volání svého těla. Měla jsem „výhodu“ v tom, že mě k tomu donutil chronický zánět očí, se kterým si lékaři už nevěděli rady.

Udiveně jsem stála nad mastičkami a kapkami plnými kortikoidů (prý po nich může dojít k poškození zraku), které mě viditelně již několik měsíců neléčily. Vypadávaly mi řasy, nemohla jsem se malovat a koukání do PC pro mě bylo velkou bolestí. Sedla jsem k internetu a znáte to – když hledáte informaci, tak jich najednou přichází moc a moc. Když je žák připraven, učitel se objeví. A ono to do sebe začalo zapadat. Byla jsem připravena vše změnit. Razantně a hned. Druhý den jsem veškeré nezdravé potraviny zlikvidovala a vyměnila za nové. Oprvadu, kdo mě v té době znal, tak si to pamatuje. Rodině jsem tak nějak nedala šanci protestovat. Já vařím od teď zdravě a vy si prostě vařte sami, nebo jezte to, co já. Koupila jsem nový odšťavovač. A světe, div se. Během 14 dnů jsem byla bez zánětu. Čtete správně. Za 14 dnů jsem nepotřebovala jediné kapky ani mastičku. Všechny léky jsem si sama vysadila a je to již 6 let, co jsem žádný zánět nedostala. Když jsem po 3 měsících potkala svého ošetřujícího lékaře, kterého jsem navštěvovala velice často, jen se udiveně zeptal “ Copak, Ty jsi změnila doktora? Že jsi u mě dlouho nebyla?“. Řekla jsem mu o všech změnách, asi nevěřil. Možná věřil, a jen cítil, že takto hluboko medicína nemůže proniknout.

Pustila jsem se do zásadních životních změn. Začala jsem studovat všechno kolem výživy a zdraví. Zdrojem informací mi byl internet a stovky knih. Jako například knihy Jste, to co jíte (Dr. Gillian McKeithová), Biokuchařka Hanky Zemanové (Hana Zemanová), Pryč s kyselostí (Kurt Tepperwein), Zázračná detoxikace (Dr. Robert Morse), veškeré knihy Dr. Normana Walkera a mnoho dalších. Postupně jsem informace čerpala z přednášek a kurzů o výživě a detoxikacích.

Co všechno jsme změnili?

Bílá mouka a cukr

Naprosto jsme vyřadili bílý cukr, který prostě letěl do popelnice. Po zjištění, že vytváří prostředí pro záněty a růst bakterií a ochuzuje tělo o minerální látky, to ani nemohlo dopadnout jinak. Rodina nutné slazení nahradila medem. Dnes již máme doma jen kvalitní třtinový cukr pro návštěvy, ale jinak ho vůbec nepoužíváme. Cukr lze nahradit nejen medem, ale také například stévií, což je takový malý sladký zázrak přírody. Je naprosto vynikající do pečení a dává se jí opravdu jen malinko, jinak má pak hořkou chuť. Další možností je Agáve sirup – zahuštěná šťáva z kaktusu, která má nízký glykemický index a je vhodná i při hubnutí. Použít se dá i javorový sirup nebo třtinová melasa (vynikající přírodní zdroj železa).

Úplně jsme vyřadili bílou mouku. V první fázi jsem 100% vyřadila pečivo, těstoviny i sladkosti. Po odeznění problémů jsem opět vše postupně IFzařadila do jídelníčku, ale pouze v celozrnné podobě. Dnes mohu doporučit jako pečivo nejlépe celozrnný žitný chléb s pravým kváskem, případně chléb z naklíčeného obilí. Dají se koupit ve zdravé výživě nebo na internetu. Osvědčenou mám zn. Ason – složení celozrnná žitná mouka, sůl, kmín a žitný kvásek a to vše v bio kvalitě mluví za vše. Ve zdravých výživách se dají koupit i jiné, velice dobré značky. Možné je i upéct si chléb doma.

Těstoviny jsem nahradila novými a velice chutnými přílohami: jáhly, kroupy, pohanka, quinoa, natural rýže, celozrnný kuskus, bulgur, celozrnné těstoviny špaldové, žitné, ječné.

Semínka, oříšky

Na stole se nám objevily semínka a oříšky jako slunečnice, len, dýňová semínka, sezam, mák, konopí, mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy, para ořechy a další, které jsou zdrojem vynikajících zdravých tuků, bílkovin, mnoha vitamínů a minerálů. Je neuvěřitelné, co všechno za živiny matka příroda do těchto semínek nasoukala.

Z tuků jsem začala upřednostňovat panenský olivový olej. Využívám ho jak na saláty, tak na tepelnou úpravu. Klasický rostlinný olej používám jen jednou za rok na smažení vánočního kapra, kterého si neodepřeme. Olivový olej totiž není vhodný na smažení, nesmí se přepálit. V momentě, kdy se Vám kouří z pánvičky, je už naprosto nezdravý. Protože nesmažím, mohu ho využívat na veškerou teplou kuchyni – restování, dušení, lehké opečení. Na studenou kuchyni doporučuji také lněný nebo jakýkoliv za studena lisovaný olej.

Do jídelníčku jsem zařadila čerstvě odšťavené šťávy z mrkve a jablek v kombinaci s červenou řepou, řapíkatým celerem, špenátem atd. Neznám snad nikoho, komu by šťávy nechutnaly. Tak proč si dát raději kafe než hned teď vstřebané vitamíny a energii?

Zelenina

pickles-IIZelenina se objevila u naprosto každého jídla, spíše bych řekla, že na talíři převládala. Snažím se ji alespoň v létě kupovat na farmářských trzích, kde mám záruku, že byla vypěstovaná na menší zahrádce s rodinnou péčí. Hlavně v zimě milujeme zeleninové polévky, které vařím pouze z rozmixované zeleniny bez použití klasických ochucovadel a bujónů. Bujóny doporučuji pouze bez glutamátu. Sama používám zeleninové v bio kvalitě. Veškeré koření je potřeba vybírat bez soli. Dnes existuje velké množství bylinek a namíchaných směsí, čerstvé bylinky jsou však nenahraditelné a měly by být používány nejčastěji. Sůl? Když už sůl, tak nejraději himalájskou (je plná minerálů) nebo mořskou. Co se týká zpracování zeleniny, výborným a hlavně velice prospěšným způsobem je tzv. kvašení – pickles, které je jednoduché na přípravu a plné vitamínů a zdravých bakterií.

I nadále jsem zůstala u pojídání masa, i když mám občas období, kdy si třeba týden maso nedám a nemám na něj chuť. Nejvíce upřednostňuji ryby – hlavně lososa, tuňáka a makrelu pro svůj vysoký obsah omega3. Dále ráda používám domácí kuřecí nebo krůtí maso. Hovězí maso zařazuji výjimečně a nejraději kupuji z bio chovu. Nevím proč, ale klasické hovězí mi tak nějak zapáchá a to z bio chovu je mi prostě milejší. Stejně jsem se naučila rozeznávat i syrové kuřecí maso klasické a domácí. Opravdu mají naprosto odlišnou vůni. Ze stejného domácího zdroje nakupuji i čerstvá vajíčka, která si dopřáváme celkem často. Náhradou za maso nejvíce využívám tofu, tempeh nebo sójové kostky.

Mléčné výrobky

Sporné jsou také mléčné výrobky. Jsem naprostý zastánce toho, aby se ve stravě omezilo klasické mléko. Většina studií dnes již ukazuje na velkou škodlivost tohoto bílého nápoje. Nahradit ho můžete rostlinnými mléky – sojové, rýžové, mandlové atd. Ráda připravuji doma právě mandlové nebo makové. V kysané podobě (jogurty, tvarohy, kefíry) je již mléko lépe stravitelné, přesto u většiny klientů dochází po vysazení k okamžitému zlepšení zdravotního stavu a rychlejšímu hubnutí. Konkrétně tvaroh bych úplně neodsuzovala, protože v kombinaci se lněným olejem dochází k výborné tzv. sirné patlanině, která je vynikajícím zdrojem omega3 – je tedy protizánětlivá a dokonce protirakovinová (viz kniha J. Budwig – Lněný olej). Mléčné výrobky máme v jídelníčku zařazeny zhruba jednou, maximálně dvakrát týdně, a to pouze čistě bílý jogurt nebo tvaroh. Vhodnější by byl určitě jogurt domácí, ale k tomu jsem se ještě nedopracovala. Častá konzumace sýrů může také některým lidem ubližovat a demineralizovat tělo. Mnohem vhodnější jsou sýry kozí.

Sladkosti nemusím ani nevyhledávám. Vyváženou stravou se mi nádherně srovnaly chutě a vůbec nepociťuji nějakou potřebu sladkého či mléčné  čokolády. Mám ji ale stále v zásobě, a to kvalitní hořkou. Upřednostňuji opravdu čokoládu té nejvyšší kvality – nejlépe tzv. živou (zn.Lifefood), která je dělaná do 42 stupňů a nepražené kakao si zachovává své vynikající antioxidační vitamíny. Nebo nějakou vysokoprocentní kolem 90% kakaa.

Základem zdraví a hubnutí je mimo jiné hlavně pestrost, dostatek a přitom střídmost. Pokud bych denně jedla pouze brokolici, protože je moc zdravá, moje tělo by nikdy zdravé nebylo. Opravdu potřebujeme pestrost, barevnost, abychom čerpali různé živiny z různých potravin.

Změny typu salámy, paštiky, tučné maso, buchty, sušenky, balené pití ani nenastaly, protože toto jsem nikdy ve své kuchyni nepoužívala. Možná právě proto moje dnes již dospělé děti neměly v dětství nikdy antibiotika a k lékaři jsme chodili jen na preventivní prohlídku. To neznamená, že nebyly nemocné – ale vždy jsme využili samouzdravovací schopnosti těla, imunitní systém a babské rady.

Velkou inspirací a důkazem, jak strava funguje, je pohled do nákupních vozíků a na jejich majitele. Silní, nervózní, pobledlí lidé s ukašlanými dětmi si tlačí košík přeplněný bílým pečivem, platem mléka, sladkými minerálkami, sušenkami, olejem a hromadou zbytečností, které byly v akci. A pak uvidíte maminku s usměvavou holčičkou, v jejímž vozíku převládá zelená barva, jak ho má plný zeleniny, tmavého pečiva, čočky, krup, brambor, vajec, masa, olivového oleje a plato jahod navrch. Ve finále věřte, že i ten zdravý košík je levnější, protože nekoupíte tolik zbytečností k otrávení vašeho těla. Koukejte se kolem sebe. Jsme opravdu, to co jíme.

Strava, kterou připravuji své rodině a kterou radím většině svých klientů, patří mezi vyvážené a zdravé stravování. To dokáže si poradit s nadváhou, menšími zdravotními problémy jako záněty, cholesterol, vysokým tlakem, alergiemi atd. V případě větších zdravotních problémů se jídelníček upravuje ještě radikálněji a přechází se na vegetariánskou, makrobiotickou, případně až na detoxikační živou stravu nebo půst. Vždy ale musíte být připraveni na změnu… Ráda Vám poradím ve výživové poradně v HATEA salonu.