Klíčím, klíčíš, klíčíme? Jedná se o levné a přitom jedno z nejzdravějších jídel. Přidávejte je do všeho, do hotové polévky, do salátů, dětem je nabízejte místo sladkostí a bramburek. Klíčit můžete skoro všechny obiloviny a i luštěniny.  Nejoblíbenější mám mungo fazolky. Vynikající svačinka plná enzymů nebo jako doplněk k hlavnímu jídlu či do salátů. Klíčky mungo jsem objevila před několika lety a od té doby je naprosto pravidelně zařazuji do jídelníčku. Jsou přírodním zdrojem vitamínu A, B, C, E. Jsou bohaté na kvalitní bílkoviny. Jsou výborným zdrojem vápníku, hořčíku, železa, kyseliny listové, bílkovin, draslíku a vlákniny.
Naklíčené luštěniny obsahují celou řadu vitaminů: A, vitaminy skupiny B, C i cenný vitamin E. Pro tělo jsou výborně stravitelné, protože při klíčení se složité cukry rozštěpí na jednoduché, to je současně důvod, proč po jejich konzumaci nehrozí větry jako po luštěninách vařených. Obsahují také celou řadu minerálních prvků jako je vápník, fosfor, železo, draslík, hořčík a kyselinu listovou.

klicici_miskaDříve jsem fazolky klíčila v plastové lahvi s propíchaným dnem. Pak jsme si pořídila mističky na klíčení, stály asi 300 Kč, mají tři patra. Je to s nimi mnohem jednodušší a nikdy se mi klíčky nezkazily.

 

Suroviny:

hrst sušených fazolek mungo – osobně používám raději BIO kvalitu

nádobu na klíčení nebo větší  plastovou láhev, do které uděláte do dna dírky

 

Večer fazolky propláchnu a namočím do rána do studené vody. Ráno je propláchnuté přesypu do klíčící nádoby a následně každý večer a ráno, je propláchnu čistou vodou a vodu nechám odkapat. Musí zůstat pouze ve vlhku.  Během dvou až třech dnů jsou krásně naklíčené, křupavé.

Při použití plastové lahve doporučuji propláchnout i třeba v poledne.  Klíčí se skvěle o víkendu, kdy se o ně můžete starat a proplachovat je i právě v poledne

 

Sledujte nás na Facebooku a získejte tak nové recepty a návody jako první. Můžete si také ZDARMA stáhnout nový e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začít hubnout.