• Na 4 porce :
  • 250g jáhel
  • 400g kyselého zelí
  • 3 vejce
  • 2x uzené tofu
  • 2x cibule
  • koření :
  • mořská nebo himalájská sůl
  • lžička polévkového koření bez glutamátu
  • lžička mletého kmínu
  • špetka sušené bazalky
  • 1ks bobkový list
  • lžíce pravé sojové omáčky
  • olivový olej
  • Zeleninová obloha nebo porce kysaného zelí

Jáhly s kysaným zelím jsou vynikající kombinace z pohledu zdraví i hubnutí. Jáhly patří mezi bezlepkové přílohy s nižším glykemickým indexem a kysané zelí je výborným zdrojem mnoha prospěšných látek.  Aby bylo v jídle dostatek bílkovin, o to se postará právě tofu.  Celkově toto jídlo moc nepřekyseluje tělo, protože obsahuje spíše zásaditější složky. Zároveň vám tato kombinace pomůže od jednoho masitého obědu a denní jídelníček tak bude odlehčený. I když v jídle není maso, má dostatečné množství bílkovin, sacharidů a zeleniny, aby jste tělo posunovali ke štíhlosti.

Jáhelník je chuťově fantastický. Jíst ho můžete teplý a nebo i za studena. Zelí mám ráda a tak jsem jako oblohu ještě použila porci čerstvého kysaného.

Recept na jáhelník s kysaným zelím

Jáhly důkladně propláchneme a spaříme 2x horkou vodou. Nebudou pak nahořklé. Zalejeme vodou v přiměřeném množství a dáme vařit. Přisypeme veškeré ochucovací koření . Vaříme do měkka. Po uvaření vyndáme bobkový list a ochutíme kvalitní sójovou omáčkou.

Cibuli nakrájíme a orestujeme na oleji do zlatava s najemno pokrájemným tofu.Tofu je nejlépe volit uzené, protože dodá jídlu uzenou chuť. Ale mohlo by se dělat i třeba s bylinkovým.

Zelí slijeme a pokrájíme na menší kousky. Vše sesypeme do jedné mísy a přidáme žloutky.

Vyšleháme sníh z bílků a jako poslední ho přidáme do mísy a zamícháme.

Přendáme do vymazaného pekáčku nebo použijeme pečící papír.

Pečeme v troubě asi 35 minut při teplotě kolem 200°C.

 

Přeji pohodové hubnutí

Hanka

 

jahly-se-zelim-II