• 2 hrsti nakrájených hub
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce másla
  • sádlo
  • 2 vejce
  • kedlubna
  • zakysaná smetana 30%
  • kmín
  • sůl
  • jablečný ocet

Houby letos rostou všude, kam se v lese podíváme. Nevím jak, vy, ale já je mám moc ráda a při stravování LCHF je zařazuji často. Buď houby čerstvé lesní, mražené, sušené nebo kupované žampiony, či portobela. Jelikož jsem už hodně dlouho nedělala krkonošské kyselo, pokusila jsem se nyní o low carb verzi, aby pasovala do mého ketogenního stravování.

Koš hub jsme nasbírali ráno snad během hodiny. Tedy větší část jsem jen podusila a uložila do mrazáku na zimní časy. Zbylo mi pak spousta času na uvaření kysela.

Recept na falešné krkonošské kyselo bez kvásku

Do hrnce dáme sádlo a zpěníme na proužky nakrájenou cibuli.

Přidáme pokrájené houby a dusíme do měkka.

Mezitím si oloupeme kedlubnu a nakrájíme na kousky. Bude v polévce nahrazovat brambory.

Kedlubnu přidáme k houbám a zalejeme vodou, aby vše bylo těsně zakryté.

Přidáme kmín, sůl a vaříme asi 20 min do změknutí kedlubny.

Na pánvi na másle si umícháme vejce. Rozklepneme je na pánev a mícháme, dokud nejsou hotová.

Když je kedlubna hotová, přidáme vejce a vmícháme zakysanou smetanu. Používám tu nejtučnější 30%.

V případě potřeby naředíme ještě vodou, ale lepší je polévka hustší.

Po vypnutí ochutíme jablečným octem.  Já dávala 3 lžíce.

Případně ještě dochutíme solí.

 

Pokud se stravujete přísnou ketogenní stravou, nezapomeňte, že i houby a kedlubna mají sacharidy. Pokud by kyselo představovalo vaše hlavní jídlo, přidejte do talíře ještě navíc máslo, abyste měli dostatek tuku. Případně dejte více vajec.

 

Mohlo by vás zajímat :

FACEBOOK – skupina – KETO a LOW-CARB STRAVA – RECEPTY A ZKUŠENOSTI

Co jíst při ketogenní stravě

Co je to low-carb a ketogenní strava

Moje cesta k low-carb stravě