Bezkonkurenční pomazánka nabušená mnoha vitamíny, minerály a enzymy. Navíc vám zabere jen málo času na přípravu a její chuť ocení i vyznavači nezdravé stravy. Právě kyselá okurka ji dodavá zajímavou chuť.

Obyčejná dýňová semínka by měla být důležitou součástí běžného zdravého jídelníčku. Patří mezi nutričně výživné potraviny.  V našich podmínkách je to jediný zdroj většího množství přírodního zinku, který je potřeba pro dobré fungování těla. Obsahují ještě velké zastoupení fosforu, vápníku, vitamínu E, B, A, D a nenasycené mastné kyseliny. 

Dýňová semínka jsou důležitá při detoxikaci, protože potlačují parazity v našem těle. Dále významně pomahájí při léčbě ekzémů a kožních problémů. Pomáhají uklidňovat problémy močového měchyře a prostaty.

Semena jsou jedním z nejbohatších zdrojů aminokyseliny tryptophan, jejíž zastoupení ve výživě většiny lidí je dost nízké.

Díky kvalitním nenasyceným mastným kyselinám snižují viscerální břišní tuk, cholesterol a ryziko infarktu či mrtvice.

Pomazánka z dýňových semen

Dýňová semena namočíme na 12 hodin do vody, aby hezky změkla.

Vodu slejeme, ale uchováme.

Do mixéru dáme kyselou okurku. Já často používám místo okurky kvašenou zeleninu pickles, protože tak obohatím pomazánku ještě o další vitamíny. Pomazánka se tak stáva zcela tzv. raw.

Ochutíme pepřem, misem případně troškou sójové omáčky Tamari.

Důkladně mixujeme s postupným přidáváním vody slité ze semínek do požadované konzistence.

Fantazii se meze nekladou. Vyzkoušejte přidat i jiné suroviny.

Pomazánku používejte například místo másla k namazání kvalitního žitného pečiva nebo knackebrotu, aby jste netloustli. 

 

Přeji pohodové hubnutí

Hanka

Lajkujte, sdílejte, pište komentáře, jak vám chutnala …