• 1000g čerstvé zeleniny - více zelí, mrkev, cibule
  • 2% soli - 20g
  • případně trošku kmínu

Kvašená zelenina má tisíciletou  tradici a je to ideální způsob uschování zeleniny po celý rok a hlavně přes zimu, kdy čerstvá zelenina není k dispozici. Bývá velmi často součástí makrobiotické stravy, v běžném jídelníčku by měla být zařazena nejlépe každý den. Dodává do střev tolik potřebná probiotika a pomáhá tak léčit většinu nemocí. Zvyšuje tolik potřebnou imunitu. Bez zdravých střev, nemůže být zdravé tělo. Díky mléčnému kvašení se obsah některých vitamínů dokonce zvyšuje.

Složení pickles může být různé, ale základem zpravidla bývá zelí, cibule, mrkev, čínské zelí, ale může to být i dýně, hořčičná nať, květák, ředkvičky, tuřín, ředkev.

Léčebné účinky a vlastnosti

– podporuje chutě na zdravé jídlo

– při konzumaci na konci jídla pomáhá trávení

– vytváří zdravou střevní mikroflóru

– zdroj minerálů

– posiluje krev imunitu

 

 Recept na pickles:

Zeleninu nakrouháme nebo nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme kmín a sůl a důkladně rukama prohněteme a promačkáme.

Je to důležité dělat to tak dlouho, až ucítíte mezi prsty, že zelenina pouští šťávu. Přibližně 5 minut.

Poté zeleninu natlačíte přímo do kvašáčku, pokud jste jeho majiteli. Nebo do keramické či skleněné nádoby a něčím zatížíte.

Zelenina musí být úplně zmáčknutá a voda, kterou bude pouštět, byla po celém povrchu.  Tím začne kvasící proces.

Umístíte na místo s běžnou pokojovou teplotou ( ne k topeni ani na sluníčko) a necháte přibližně 4 dny kvasit.

Výsledná zelenina musí jemně chroupat a mít lehce nakyslou chuť.

Zařazujte do jídelníčku každý den.

 

Mohlo by vás zajímat :

Jak hubnou naši klienti:

Klub hubnutí  – on-line program s jídelníčkem na míru a s osobním online přístupem

Výzva – Spaluj tuky.

Přeji všem pevnou vůli při hubnutí

Hanka