• na jeden šunkovar:
  • 1000g kuřecího masa
  • 25g soli
  • 1 dcl vody
  • lžička cukru

Napadlo vás někdy vyzkoušet si doma udělat pravou šunku? Tak jestli s tím jen trošku koketujete, moc vám to doporučuji, protože si opravdu pochutnáte. Už dlouho mne to lákalo, ale neměla jsem odvahu a ani náčiní. Až jsem šla před vánocemi do Globusu a oni zrovna měli šunkovar v akci. No a já neodolala. Možná se Vám nějaký strarý šunkovar válí hluboko ve skříni nebo na půdě. Poptejte se v okolí. Dřiv byl totiž šunkovar výbavou mnoha domácností.

Koupila jsem rovnou kuřecí prsa. Koukala jsem, aby byly co nejčerstvější, protože ještě dva dny budou ležet v lednici.

Doma jsem hned šunkovar vybalila, naložila maso a za dva dny bylo hotovo. Až jsem byla překvapena, jak vlastně pravé šunka chutná. 

Recept na domácí šunku

Maso kuřecí nebo vepřové nakrájíme na kostičky.

Část masa (asi hrst) rozmixujeme nebo nameleme na jemnou kaši. To mi bylo doporučeno od zkušeného řezníka. Šunka pak lépe drží při sobě. A měl pravdu.

Sůl a cukr rozmícháme ve vodě a nalejeme na maso. Cukr se tam dává kvůli chuti. Někdo používá i med, ale někteří diskutující na webu od něho odrazují, že má pak šunka zvlášní zápach.

Důkladně hněteme a mačkáme, buď v nějakém kuchyňském robotu a nebo ručně. Já to dělala ručně asi 10 minut. Maso pak začalo být takové mazlavé.

Odložíme do uzavřené nádoby na 48 hodin do lednice.

V některých receptech radí promíchat, tak jsem  2x denně promíchala.

Po 48 hodinách maso napěchujeme do sáčku a dáme do šunkovaru.  Je potřeba ho do sáčku pořádně natlačit, aby nevznikly vzduchové kapsy.

Vaříme ve vodní lázni asi 120 minut na teplotu 80 stupňů. Je to naprosto malé probublávání, spíš takovéto “ sem tam bublinka“. Já měla u šunkovaru i teploměr, tak jsem to mohla lépe pohlídat. Pokud by jste vodu vařili, šunka by se uvařila a bylo by to jen vařené maso.

Pak vyndáte šunkovar a necháte ho ochladit ve studené vodě, poté ho rozděláte. Pozor na důkladné ochlazení, jinak by jste se mohli opařit. V šunkovaru je šťáva, která je horká. Takže je vám jasné, že jsem nedočkavě šunkovar otevřela. Proto vás na to upozorňuji.

Šunku vyndáte, naporcujete a hned sníte. Je vynikající.

Doporučuje se šunku sníst do 48 hodin, nejlépe hned druhý den. Neobsahuje žádné chemické konzervanty a rychle se kazí.

Zkoušeli jste někdy domácí šunku? Povedla se? Chutnala?

 

domaci_sunka_2

Nakrájíme na kostičky asi 1,5 cm až 2 cm velké.

domaci_sunka_1

Pořádně prohněteme a promačkáme. Je to pěkné posilování rukou.

domaci_sunka

Uložíme do nádoby na 48 hodin

domaci_sunka_VII

domaci_sunka_VI

Šunka je lehce narůžovělá. Bez chemie barvu nezíská, ale o to víc je zdravější a dobrá.

Přeji pohodové hubnutí

Hanka