• 100g dýňová semínka
  • 5-7g mořské soli

Gomasio z dýňových semínek jsem si oblíbila jako ochucovadlo použitelné skoro do všech pokrmů. Kupovala jsem ho již hotové ve zdravé výživě. Postupně zachutnalo celé rodině a stalo se součástí našeho jídelního stolu. Tak jsem zapátrala a začala ho připravovat doma. Nejen že se tím zásadně ušetří, ale hlavně gomasio dělám velice často a máme ho tedy k dispozici stále čerstvé.  Vím jaká použiji semínka, jakou sůl.  Příprava je jednoduchá a rychlá.

Pravé gomasio je ochucovadlo připravené ze sezamových semínek a mořské soli. To určitě vyzkouším příště. Používají se ale i jiná semínka jako třeba dýně nebo len. Přidává se do polévek, do salátů, na uvařenou rýži či jiné obiloviny. Gomasio neutralizuje překyselení krve a tím mírní únavu i rozličné zdravotní potíže, vyživuje a posiluje nervový systém a zvyšuje imunitu. Je zdrojem cenných minerálních látek převážně železa, vápníku, hořčíku. A také zdrojem zdravých omega3 mastných kyselin.

Recept na dýňové gomasio

Pravé gomasio se připravuje v hmoždíři suribachi. No myslím, že není moc rodin, které ho mají doma. Tak jsem si musela trošku poradit bez něj.
Dýňová semínka proberte, aby v nich nebyly nějaké nečistoty. Celá semínka nasypte na pánev a na sucho lehce zahřívejte. Je potřeba se semínky dynove_gomasio_dozamíchat dřevěnou vařečkou. Míchejte pomalu a tak dlouho, až prasknou první semínka a začnou vonět. Uslyšíte lupnutí. Pak přisypte pravou mořskou sůl a ještě chvíli hřejte. Sůl se musí dostatečně nahřát ale semínka se nesmí připálit. Můžete také semínka opražit déle, pak je odsypat a dohřát následně už jen samotnou sůl.
Když je hotovo, nasypu semínka i sůl do mixéru a jen párkrát promixuji, spíše je jen rozsekám. Takové to jen bzuk, bzuk, bzuk. Mám rada, když jsou tam křupavé kousky a není to je prach. Horká sůl ( proto se musí prohřát) se nalepí na uvolněný olej a kousky semínek obalí. Pak ještě doporučuji nasypat vše do hmoždíře a „vetřit“ sůl do semínek důkladně. Není to ale nutné. Jen pak mám pocit, že sůl mnohem více drží na semínkách.
Je to opravdu lahůdka a chutná i mužům. Uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici týden až 14 dnů. Pak by se již olej mohl začít kazit.  Déle nám stejně nikdy nevydrží. Nejopatrnější bych byla při použití lněných a makových semínek, které žluknou nejrychleji.
Hanka
Sledujte nás na Facebooku a získejte tak nové recepty a návody jako první. Můžete si také ZDARMA stáhnout nový e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začít hubnout.