• 1 tvaroh měkký (ne vanička)
  • ½ litru vody
  • 20g soli

Připravte si doma balkánský sýr – levný, chutný, málo tučný.  Balkánský sýr pak můžete použít na mnoho vynikajících studených nebo teplých receptů. Některé nápady na recepty vám postupně přineseme.  Tak si zítra kupte tvaroh a naložte ho. Ať jste připraveni :-). Máte-li nějaký svůj osvědčený recept, podělte se o něj s námi.

Recept na domácí balkánský sýr

Z vody a soli si připravte nálev. Můžete přidat i špetku chilli, nebo jen červenou papriku, bylinky, či jiné koření, podle chuti.

Nálev dejte do uzavíratelné nádoby a vložte tvaroh.

V nálevu nechte minimálně týden, ideální je 10 dní, aby sůl pěkně tvarohem prostoupila.

Použití je na Vás, všude tam, kde běžně používáte balkánský sýr, jen se nemusíte obávat tuku.

Udělejte si třeba šopák a nezapomeňte si k němu dát kvalitní žitný chléb, aby jste co nejvíce omezili pšenici. Pčečtěte si více o tom, proč tloustneme.

tvaroh-na-balkan

Osvědčený mám tento tvaroh z Lidlu.

 

Recept připravila

Monika