Jíst brokolici neznamená jen jíst něco módního. Je prokázáno, že obsahuje mnoho důležitých látek, které uzdravují tělo a brání poškození buněk. Nejvíce prospěšných látek získáte ze syrové brokolice, protože vaření ničí některé antioxidanty. Pokud ji vaříte, tak nejlépe jen tak, aby si zachovala jasně zelenou barvu. Na druhou stranu nepanikařte, že brokolici zapékáte nebo vaříte dlouho. Stále bude patřit mezi nejzdravější potraviny. Nezapomínejte, že i dětský jídelníček by ji měl obsahovat několikrát týdně.

Proč jíst brokolici?

  1. RAKOVINA . I malé množství čerstvé brokolice každý den pomáhá předcházet rakovině. A to díky vysokému obsahu sulforafanu, který je znám pro své protizánětlivé a protirakovinné účinky. Bohužel právě vysoké teploty sulforafan ničí, proto bychom se měli zaměřit na čerstvou brokolici. Jedna studie prokázala, že jen 4 porce čerstvé brokolice týdně výrazně ochrání muže před rakovinou prostaty. V této studii vědci zjistili, že muži, kteří jedli brokolici, měli stovky prospěšných změn v genech.
  2. DETOXIKACE TĚLA Pomáhá odvádět toxiny z krve a zabraňuje jejich usazování.
  3. ZABRAŇUJE HYPERTENZI. Právě sulforafan výrazně zlepšuje krevní tlak. Tyto výsledky byly prokázány v testech na myších a osvědčují se i v praxi.
  4. CUKROVKA Snižuje riziko vzniku cukrovky a cévní problémy.  Sulforafan podporuje produkci enzymů, které chrání cévy před buněčným poškozením. Lidé s diabetem jsou 5x více ohroženy cévními problémy, proto by se měli zaměřit na častou konzumaci brokolice.
  5. ALERGIE. Zabraňuje vzniku alergií.
  6. ARTRITIDA. Díky bohatému obsahu síry a sulforafanu blokuje brokolice záněty a destruktivní poškození chrupavky. Pomáhá při artritidě i při artróze..
  7. IMUNITA, STÁRNUTÍ Podporuje imunitní systém a regeneraci buněk, a zabraňuje stárnutí. Sulforafan stimulací antioxidačních drah v těle snižuje oxidační stres v těle. Pomáhá zlepšit pokles imunitního systému, který je spojen s věkem. Teoreticky to znamená, že zelenina, která obsahuje sulforafan dokáže zpomalit proces stárnutí. To je milé hlavně pro ženy.
  8. OČI Podporuje zdraví očí díky vysokému množství karotenoidu lutein.
  9. POKOŽKA Působí protizánětlivě. Pomáhá opravovat poškození kůže. Bojuje proti alergiím. Díky vitamínu C zvyšuje produkci kolagenu, který je potřebný pro pevnou pokožku.

A jak syrovou brokolici nejlépe jíst? 18851248_s

Můžete si ji syrovou nasekat do salátu. Nebo do hotové polévky či omáčky. Začněte po troškách, má opravdu výraznou chuť. Bylo by škoda, aby vás to odradilo. Také u dětí začínejte opatrně, můžete k ní z počátku přistupovat jako k petrželce, prostě jen tak lehce polévku posypat.

Přidejte si ji do svého zeleninového smoothie. Pokud s brokolicí začínáte, přidejte také kus sladšího ovoce. Banán, broskev atd. Jste-li již zběhlí popíječi smoothie, snažte se ovoce vynechávat a pít převážně zeleninu.

Největší vitamínová bomba jsou klíčky brokolice, které obsahují několikanásobně více vitamínů, proteinů, minerálů než některá zelenina a ovoce. Tři dny staré klíčky brokolice obsahují 20 až 50x více živin než zralá brokolice. Stačí tedy jen malé množství a získáte neskutečné množství živin. Vzhledem k jednoduchosti pěstování doporučuji klíčky pěstovat doma a přidávat například do salátů. Klíčky chutnají podobně jako vojtěška. Je potřeba se o ně ale poctivě starat, jinak se vám na nich objeví plíseň. Mohu to potvrdit z vlastní zkušenosti :-)

Nezapomínejte, že nejdůležitější je každodenně jíst i jinou zeleninu a užívat si pestrost jídla. Pak se hubnutí stává jednoduché.

Máte rádi syrovou brokolici? 

Přeji pohodové hubnutí

Hanka

 

Mohlo by Vás zajímat :

Klub pohodového, trvalého a zdravého hubnutí on-line

Viscerální břišní tuk – skrytý zabiják

Klíčíme mungo fazolky