• 200g cuketa
  • 100g žampióny
  • 4 ks sušená rajčata
  • 30g parmezán
  • 3 stroužky česneku
  • bylinky nejlépe čerstvé - tymián, bazalka
  • rajčátka na ozdobu
  • olivový olej
  • sušené miso na ochucení, nebo jinou přísadu

Cuketa je zelenina, které v mém dětsví patřila k těm “ neodpornějším“ jídlům. Cuketové bramboráky, řízky a jiné mě děsily a opravdu vůbec nechutnaly. Postupně jsme si k cuketě našla cestu a zjistila, že když není smažená v oleji, najednou je velice chutná. Ráda ji přidávám do různých směsí a nebo z ní dělám tzv. syrové těstoviny. Cuketa má mnoho prospěšných látek a v syrové podobě je plná enzymů a pomáhá čistit naše tělo.Tento recept je výborný hlavně na večeři, protože neobsahuje žádnou přílohu čili sacharidy, přesto se dobře nabaštíte. A ač se to nezdá, obsahuje kolem 20g bílkovin na porci.

Postup:

Cuketu okrájíme. Pak ji škrabkou na brambory celou postupně okrajujeme na jemné proužky, až k jadérkům. Tím tvoříme takové těstoviny. Prodává se i přímo škrabka, která dělá tvar podobný špagetám. Vnitřek s jadérky nakrájíme zvlášť na kostičky. Na pánvi orestujeme žampióny a přidáme kostičky cukety. Až se vypaří voda z cukety, přidáme nakrájený česnek, bylinky a lehce ještě orestujeme. Po odstavení přidáme cuketové těstoviny a jen promícháme – už nevaříme. Ochutíme dle chuti a podáváme posypané parmezánem. Můžeme doplnit ještě třeba salátkem z polníčku nebo žitným pečivem.

 

Sledujte nás na Facebooku a získejte tak nové recepty a návody jako první. Můžete si také ZDARMA stáhnout nový e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začít hubnout.