Ketogenní dieta je nízká low-carb dieta, která změní metabolismus na spalování tuků. Ketogenní dieta výrazně pomáhá i při chronických a civilizačních onemocnění.

Zda jste v ketóze si ověříte proužky na měření ketonu v moči. Z počátku je to nutné dělat pravidelně, abyste zjistili, zda se v ketóze stále nacházíte.

Pro ketogenní dietu je nutné přijímat 0g – 50g sacharidů denně. U většiny lidí se musí jít pod 20g denně.

Opatrní by měli být diabetici 1. typu, lidé s vysokým tlakem a kojící ženy. Jinak nejsou dokumentovány žádné zásadní problémy – mnohem více si jich uženete, když se přejíte pizzou, čokoládou nebo se opijete.

Při jiných zdravotních potížích konzultujte svoji změnu s lékařem ( zvláštní doporučení, když většina lékařů low-carb stravu nezná). Snad to bude časem lepší. Při jakýchkoliv pochybnostech a nezvyklé reakci těla, prosím přemýšlejte, hledejte, čtěte.

Více podrobností v minulém článku LOW CARB A KETO STRAVA.

Makroživiny při ketóze 

Jak “vypočítat příjem”. Stále jsme zvyklí počítat kalorie, ale na low-carb stravě to opravdu není nutné. Chápu však, že když někdo neví, tak vlastně vůbec netuší, od čeho se odpíchnout a hlavně to “velké” množství tuku a malé sacharidů je i pro zkušené lepší v prvních dnech kontrolovat v nějakých kalorických tabulkách. Po čase to dokážete sami odhadnout. Navíc se v ketóze nejste schopni prostě přejíst, tělo vám nahlasí stop, už ani lžičku.

Pro výpočet jsem si tedy vzala na pomoc informace z webu www.dietdoctor.com a www.mercola.com. Ačkoliv jsou uváděny hodnoty trošku odlišně, základ je stejný. Jezte tolik tuku, abyste byli najedeni.

Nastavení makroživin pro ketogenní stravu

Bílkoviny – 0,8 – 1g na ideální váhu. Chcete-li zhubnout na 60kg, jezte max 60g bílkovin. Málo? Přebytek bílkovin si tělo dokáže metabolizovat na cukr a opět máte cukr v krvi. Pokud sportujete, bílkoviny si přidávejte, ale stále si hlídejte stav ketonů.

Sacharidy – 0g – 50g sacharidů.  Často se řeší zda sacharidy s vlákninou (celkové) nebo bez vlákniny (tzv.čisté sacharidy). Nerozpustná vláknina nezvedá hladinu cukru v krvi, proto by se mohla odpočítávat. U rozpustné vlákniny si už nejsem tak jistá a nenašla jsem ani ověřený zdroj informací. Dalším problémem je uváděné množství vlákniny u potravin, které je často odlišné od zahraničních údajů. Proto bych doporučila hlídat si celkové sacharidy a vlákninu neřešit. Než se dostanete do ketózy je dobré držet se kolem 20g sacharidů a méně. Postupně pak můžete množství navyšovat, ale nezapomeňte sledovat stav ketonů v moči.

Tuky – cca 120g a více tuků. Mělo by se jíst tolik tuku, dokud se necítíte najedeni. Jedině tak bude tělo v ketóze spokojeno a vydržíte v pohodě do dalšího jídla. Jste-li ve stresu, nebo více sportujete, tuk si přidejte.

Pravidla:

  • Jezte jen, když máte hlad.
  • Snažte se vynechat svačiny. Stačí 3 jídla denně.
  • Nepřejídejte se, jezte do nasycení.
  • Uvědomte si, že živiny pro své tělo berete z jídla. Používejte co nejkvalitnější potraviny.
  • Vyhněte se zpracovanému jídlu. Vařte z přirozených potravin.
  • Vybírejte potraviny z domácích chovů a od místních farmářů. Případně zařazujte bio potraviny.
Ketoza

zdroj : https://www.dietdoctor.com , kde máte možnost přihlásit se do programu low-carb stravy

 

Co tedy jíst při ketodietě?

Zelenina – rostoucí nad zemí a zelená zelenina

  • brokolice, chřest, špenát, květák, kapusta, zelí, saláty, rukola, pórek, okurka, cuketa, jarní cibulka, houby
  • nebojte se přidat i jiné druhy zeleniny (mrkev, celer atd), jen si hlídejte množství sacharidů. Výše uvedené jsou pro ketózu nejvhodnější.

Mořské řasy

Maso – nejlépe ze zvířat z domácích chovů a od farmářů

  • veškeré druhy
  • je-li maso z ověřeného chovu nebo bio chovu, dopřejte si i tučné maso.

Uzeniny – bez chemických látek, škrobů a sóji. Při domácí výrobě opět hlídejte původ zvířete.

  • klobásy, slanina, salámy, šunka, paštiky, škvarky, tlačenka

Ryby – jakékoliv ryby

  • losos, tuňák, makrela, sardinky, pstruh či plody moře. Bohužel u ryb těžko ohlídáme původ.
  • při používání konzerv volte nejlépe ve vlastní šťávě.

Vejce – od slepic z domácí chovu

  • vejce celé i se žloutkem

Mléčné výrobky – pouze pokud neřešíte intoleranci na mléčné výrobky

  • tučné sýry
  • mascarpone
  • šlehačka

Tuky

  • avokádo, olivový olej, olivy, kokosový olej, ghí – přepuštěné máslo, oleje lisované za studena
  • máslo ( pokud nejste intolerantní)
  • sádlo z ověřeného zdroje

Ovoce – doporučuje se zařazovat až po 4 – 6 týdnech, kdy je tělo již adaptováno na keto stravu.

  • maliny,  borůvky, ostružiny, rybíz

Ořechy - hlídejte množství přijatých sacharidů denně

  • veškeré ořechy a semínka
  • makadamové ořechy – nejmenší množství sacharidů
  • kokos je nejvhodnější na pečení
  • pozor na kešu a pistácie, mají největší množství sacharidů
  • arašídy nejsou ořechy

Čokoláda

  • 85% a více

Na ochucení

  • bylinky
  • čerstvá citrónová šťáva
  • česnek
  • cibule
  • domácí majonéza z olejů lisovaných za studena
  • tabasco
  • sójová omáčka – Shoyu, Tamari
  • balsamico
  • hořčice bez konzervantů
  • tahini

Nezapomínat na

  • sůl mořskou či himalájskou (nevynechávejte solení, solte)
  • kvašené výrobky – domácí zelí, pickles
  • pokud nejíte ryby, doplňujte omega3

Nápady na recepty najdete i na tomto webu : LOW CARB RECEPTY 

Připojte se k naší skupině na facebooku – LOW CARB a KETO STRAVA – recepty a zkušenosti