LCHF – Low-carb high fat (nízkosacharidová a vysokotuková) strava je založena na minimálním příjmu sacharidů a vysokém příjmu kvalitních tuků. Tento styl jídla se ukazuje jako jeden z nejúčinnějších v boji proti obezitě a chronickým a civilizačním nemocem. Vše spolu souvisí. Čím jsme tlustší, tím jsme více nemocní.

LCHF 

Low-carb stravu rozdělujeme podle množství sacharidů.

Ketogenní a low-carb

zdroj www.dietdoctor.com

 

Strava s nejnižším množstvím sacharidů, nebo u někoho i strava mírného low-carb, dostane tělo do tzv. ketoźy. Ketóza je přirozená součást lidského metabolismu a produkce energie. V mírné ketóze pravděpodobně byl každý z nás, když jsme vynechali pár jídel třeba při nemoci, nebo když jsme hladověli. Do ketózy se také dostaneme, když držíme půst.

Ketóza je velkým přínosem pro každé tělo. Opatrní by měli být níže uvedení:

Diabetici 1. typu by měli být velice opatrní kvůli dávkování inzulínu  - odkaz v AJ

Lidé s vysokým krevním tlakem. LCHF strava snižuje krevní tlak, proto by dávkování léků mělo být pod dozorem lékaře upraveno. – odkaz v AJ

Kojící ženy – nedoporučuje se jíst méně neř 50g sacharidů denně. – odkaz v AJ

Sama si nyní ketózou procházím a nemohu si ji vynachválit. Tělo prostě funguje naprosto jinak, na jiný pohon. Z pohledu výživové poradkyně je pro mě stále neuvěřitelný pocit konstantní energie, žádné chuti na sladké a přijímání potravy jen 3x denně, přestože jím naprosto odlišně, než doporučeje běžná výživová pyramida. (Moje cesta k low carb stravě). Opět musím upozornit, že pravá ketogenní strava plná zdravých tuků a poctivého jídla nemá nic společného s práškovou ketodietou. Tu bych nikdy nejedla, ani nedoporučila.

Co je to ketóza?

Tělo v ketóze vytváří ketony v játrech. Jedná se o “náhradní” zdroj paliva lidského těla a objeví se v momentě, kdy je v krvi nedostatek krevního cukru. Ketony se začínají tvořit, pokud jíme málo sacharidů ( protože sacharidy se rozkládají v těle na cukr) a menší množství bílkovin ( nadbytek bílkovin si tělo umí metabolizovat také na cukr). Ketony jsou pak využívány všemi buňkami v těle, a to i mozkem. Tedy lidské tělo může fungovat buď na cukrech nebo na ketonech. Když se podíváte kolem sebe, jistě pochopíte, že existence těla převážně na cukrech vede k obezitě a k nemocem.

Ketóza maximalizuje spalování tuku

Při ketogenní dietě přepne téměř celé tělo na energii z tuků. Hladina inzulínu zůstane velmi nízká a zrychluje se spalování. Tělo je najednou zvyklé fungovat na tuk, proto si klidně sáhne do svých zásob. Nemohu si vzpomenout v jaké knize jsem to četla, ale moc se mi to líbilo “Představte si, že vynecháte snídani a dáte si kus toho špeku, co máte na břiše”.

Hubnutí není jediným přínosem ketogenní stravy. Tím, že tělo a mozek mají neomezený přísun energie (tuku v těle máme přeci dost), zvyšuje se fyzická i duševní energie. Upravuje se hormonální fungování těla a zlepšuje se sexuální aktivita. Tím, že se omezí množství cukru v jídle, nemají se čím živit špatné bakterie, plísně či kvasinky, a proto dochází poměrně vždy k výraznému zlepšení gynegologických problémů, ekzému, alergií, zánětů atd. Víte, že rakovinové buňky potřebují ke svému bujení cukr? Ketóza dokáže účinně a trvale zvrátit diabetes druhého typu. Ketóza se také již dlouho dobu využívá při léčbě epilepsie.

Proč jíme jinak než naši předci?

Naši předkové byli lovci a sběrači, a věřte, že nejedli velké množství sacharidů. Jedli ryby, ulovená zvířata, kořínky, semena a nějaké listy. Vůbec neznali těstoviny, rýži, brambory. To vše se do stravy zařadilo až od rozvoje zemědělství. Navíc posledních 100 – 200 let jsme začali zpracovávat cukr a pšeničnou mouku, tedy čisté sacharidy. Neměli jsme čas adaptovat se na tuto výživu. V 80. letech navíc přišel další zlom ve stravování. Vyspělý svět začal mít strach z tuku, objevily se nízkotučné výrobky, beztučné hormonální kuřecí maso, poctivý tuk se nahradil tukem chemickým. Máslo a sádlo se stalo skoro sprostým slovem. Když ale ve stravě vynecháme tuk, tak nám najednou něco chybí, chybí nejen kalorie, ale hlavně chuť. Tak jsme začali tuk nahrazovat sacharidy. Strach z tuku byl všude a na výsledek se opět podívejte na lidi, ale i na děti kolem sebe. Tehdy začala největší epidemie obezity. Dnes je již velké části odborníku jasné, že vyřadit skutečné jídlo se zdravým tukem, byl velký historický omyl.

Proč jíst tuky?

Všechny stravitelné sacharidy se v těle rozloží na cukry, cukr se pak dostane do krve a zvýší hladinu glukózy – cukru v krvi. Tak dojde k tomu, že slinivka vyprodukuje a uvolní inzulín, který má za úkol snížit hladinu cukru v krvi. Je to tzv. hormon ukládání energie. Ve větším množství  INZULÍN BRÁNÍ SPALOVÁNÍ TUKŮ A UKLÁDÁ PŘEBYTKY DO TUKOVÝCH BUNĚK (tedy sníme sacharidy, ale uloží se do tuku). Po nějaké době pak dojde ke snížení živin v krvi a dostavuje se pocit hladu a chutí. Bludný kruh tak začíná, máme hlad, jíme a tloustneme.

Když se omezí příjem sacharidů, tělo si své zásoby vyčerpe a po čase přepíná na tzv. tukový mechanismus. Nízký příjem sacharidů drží nižší a stabilnější hladinu cukru v krvi a nižší množství inzulínu. Celkový objem inzulínu neblokuje uvolňování tuků z tukových zásob. Tak se zrychluje spalování vlastních tukových zásob. Nejvýraznější úbytek tuku při low-carb stravě je v oblasti břicha.

LCHF pomáhá tělu, aby využívalo svoje tukové zásoby, protože uvolňování tuku již neblokuje vysoká hladina inzulinu. Buňky přestanou skladovat tuk a namísto toho ho začnou využívat. Navíc se přirozeně přestanete přecpávat, protože tuk je velice sytící. Žaludek má totiž na spotřebu tuku vybudovaný reflex, že když je tuku dostatek, nesníte již ani sousto navíc.  Jídlo přestává být hlavním středobodem vašeho vesmíru. Začnete jíst jen 3x nebo 2x denně, a přitom nemáte žádné chutě na sladké. Bez problémů zvládnete například vynechat jídlo nebo držet přerušované půsty, které jsou pro tělo dalším výrazným přínosem.

Výhody low-carb stravy: 

– jídlo dokonale zasytí,

– jídlo chutná (všichni tuk a tučná jídla milujeme – ořechy, vejce, majonézy, tučné sýry, pečené husy, kačeny …),

– výrazně omezuje chutě na sladké (díky ustálené hladině inzulínu – kdo nezažil, neuvěří),

– stálá životní energie (nedochází k propadům a zvýšení krevního cukru, vše je konstantní),

– zvýšená imunita,

– chrání a léčí před plísňovými a kvasinkovými onemocněními (bez cukru přestávají v těle existovat),

– větší množství pohlavních hormonů (větší sexuální energie, omlazení),

– snížení krevního tlaku,

– snížení rizika cevních onemocnění,

– zlepšení psychiky (tělo je prostě spokojené),

– výrazné snížení zubních kazů.

Keto strava má navíc další výhody: 

– nejintenzivnější hubnutí – odkaz v AJ

– podpora léčby mozkových onemocnění ( k léčbě epilepsie se využívá cca 100 let) – odkaz v AJ

– podpora léčby Alzheimerovy choroby, diabetu II. typu

– podpora léčby rakoviny (Většina rakovinových buněk potřebuje energii z krevního cukru. Ketóza snižuje množství cukru v krvi a díky tomu zastavuje vyživování rakovinových buněk, podobně jako půst. Může se ale držet neomezeně dlouho.) – odkaz v AJ

– podpora léčby autoimunitních onemocnění

 

Co jíst při ketogenní stravě?

Máte zkušenosti s low-carb stravou? Přidejte se do facebookové skupiny – LOW CARB a KETO strava – zkušenosti a recepty. 

 

 

Zdroj :

https://www.dietdoctor.com/low-carb

www.paleo.sk ( kniha Moderné paleo)

www.mercola.com