• 60g cizrny
  • 150 g rajčat
  • 50g cibule
  • jedna menší mrkev
  • 50g tofu
  • Na ochucení:
  • sójová omáčka Tamari
  • červená paprika - lžička
  • kmín, pepř
  • mořská řasa wakame kvůli minerálům
  • mořská sůl

Cizrna je luštěnina příbuzná hrachu. Je velice dobrá a chutná po oříškách. Obsahuje velké množství minerálů převážně železa, vápníku, hořčíku, draslíku. Obsahuje také omega3 mastné kyseliny, které jsou protizánětlivé a působí pozitivně na cévy a pružnost pokožky. Spolu s červenou čočkou, fazolkami adzuki patří k nejstravitelnějším luštěninám a měla by se objevovat v jídelníčku alespoň jednou týdně.

Cizrnu namočenou asi 12 hod uvařím do změknutí přibližně 45min. Po ochutnání musí lehce křupnout, protože ji budeme ještě chvilku vařit s rajčaty.

V hluboké pánvi orestuji na olivovém oleji cibulku, zasypu červenou paprikou a přidám rajčata. Dle chuti doplním další koření – kmín, pepř, případně biobujon. Zaleju trošku vodou. Do směsi vložím jeden kus řasy wakame. Řasu se snažím vyvářet v každém jídle. Jsou plné minerálů a pokud se jídlo pak mixuje, tak to nikdo z odpůrců řas nepozná :-). A také vložím jednu mrkev v celku, kterou využijeme na zahuštění. Nakonec přidám cizrnu a vše nechám dusit dokud rajčata nezměknou, v průběhu dle potřeby přidávám vodu.

Když je vše krásně měkké, do mixéru přendám mrkev, řasu a tak jednu pětinu cizrny i s trochou vyvařené šťávy. Vše rozmixuji na co nejjemnější kaši. Potom kaši postupně přidávám do směsi a tím se vše zjemní a zahustí.

Nakonec  přidám na hrubém struhadle nastrouhané tofu a dochutím kvalitní sójovou omáčkou.

 

Sledujte nás na Facebooku a získejte tak nové recepty a návody jako první. Můžete si také ZDARMA stáhnout nový e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začít hubnout.