Neustále se v poradně setkávám s dotazy ohledně mléka a mléčných výrobků. Je to velice problematické, citlivé a hodně inzerované téma. Přesto musím jasně napsat, že mléko není potrava pro lidi, ale pro telata. A každodenním pitím a požíváním mléčných výrobků si jen škodíme. Méko patří mezi tzv. bílé jedy stejně jako bílá mouka a cukr.

Mléko

Od malička slýcháme to slůvko. Od narození nás provází mléko mateřské, pak mléko náhradní – sušené. Pokračujeme v každodenním pojídání mléčný výrobků v podobě jogurtů, tvarohů, smetánků, sýrů či dokonce roztíratelných sýrů. Myslíte, že je to správné?

Každý člověk je jiný, každý jinak metabolizuje potravu, a proto nejde napsat jednotný závěr. Přesto musím dle mých zkušeností konstatovat, že u každého klienta, který má nějaký zdravotní problém, dochází po vysazení mléka a mléčných výrobků k okamžitému obratu k lepšímu. Ptáte se proč? Možná jíme mléčné výrobky moc často, možná jsou nekvalitní, možná je to tím, že prostě nejsme telata, pro která je mléko určené.

Když jsme se narodili, pravděpodobně většina z nás sála mateřské mléko. Mléko, které je přírodou určeno pro nás. Mléko plné živin, životadárných vitamínů a minerálů. Mléko, které je naprosto nenahraditelné. Navíc mléko plné lásky a mateřství. Složení mateřského mléka je přesně uzpůsobeno k tomu, abychom první rok života rostli tak, jak máme, aby se nám vyvíjel správně mozek a abychom pomalu zvětšovali svoji váhu a velikost.

Oproti tomu kravské mléko se v přírodě objevilo pro telata, takže svým složením odpovídá potřebám telat. Má třeba jiný poměr vápníku a bílkovin. To aby telata rychle rostla a za jeden rok z nich byla dospělá kráva. My ale dospíváme a chceme dospívat až v 16 – 18 letech. Je tedy správné pít kravskou stravu a chtít vypadat jako „krávy“?

Ale reklama a osvěta přeci hlásá, že je mléko zdravé.

Děti ho prý musí pít, jinak nevyrostou. A co vápník, osteoporóza?

Je skoro neuvěřitelné, jak jsme zaslepeni a neposloucháme hlasy svého těla. Vnímáme jen reklamy, smějící se reklamní děti a radostné tváře reklamních maminek. A chceme jejich štěstí. A přitom ve skutečnosti dáváme mléko dětem, které se škrábou, protože mají ekzém, dětem, které jsou zahleněné, mají rýmu, jsou nemocné, unavené nebo naopak hyperaktivní. Tak jak to tedy je?

Mléčná bílkovina, kasein, je velice těžko stravitelná. Některé studie uvádějí, že kasein není schopno strávit až 60 procent lidí. Tito lidé pak zásadně přetěžují svůj trávicí trakt, který prostě za pár let svoji službu vypoví.

Pití mléka a mléčných výrobku výrazně zahleňuje trávicí a zažívací soustavu. S tím dnes již souhlasí i většina doktorů. Proto vám při nachlazení a kašli řeknou, abyste nejedli mléčné výrobky. Ale proč tomu nepředcházet? Když přeci nebude tělo zahleněné, netvoří se živná půda pro veškeré škodlivé bakterie.

Pití mléka navíc zásadně překyseluje tělo a pouze v překyseleném těle vznikají veškeré nemoci. Pouze překyselené tělo je začátek chronických onemocnění, alergií, rakovin.

A co ten vápník a osteoporóza?

Nejvyšší spotřeba mléka je v Severní Americe a v Evropských státech. Nejnižší je v Japonsku a v Afrických státech. A stejně s tím jde i výskyt osteoporózy. Největší výskyt je v Americe a v Evropě a nejnižší v Japonsku či v Africe. Myslíte, že je to náhoda?

Ano, kravské mléko opravdu obsahuje vápník. Ale vápník v tzv. sirné vazbě, který je v lidském těle velice špatně vstřebatelný. Máme tedy vápníku dost, ale není vstřebatelný do kostí. A kde tedy je? Logika mi dává tušit, že se někde musí ukládat. Nárůstky, cévní systém…

Stále máte pochybnosti? Tak tady přitvrdím.

Mléko zde již není pro blaho lidí. Dnešní mléko se naprosto liší svým složením od pravého mléka, které měla vaše babička či prababička. Takové to domácí mléko od krávy, která běhala po louce, by zdaleka nebylo tak škodlivé jako to dnešní rádoby mléko. Dnes jde velký byznys. Kvalita je až na posledních místech.

Dnešní mléko je plné růstových hormonů a antibiotik. Nebo si myslíte, že krávy dávají samy spokojeně tolik litrů mléka každý den? Víte, že dříve dávala kráva průměrně 2 – 5 litrů mléka denně a dnes je to 18 – 50 litrů? To je čtyřikrát až pětadvacetkrát více. Jak je to možné? Ve filmu Slunce, seno, jahody zvyšovali dojivost příjemným prostředím a hudbou. Dnes pomáhají hormony, antibiotika a nepřirozené oplodňování. A to vše se do mléka krávy dostává. Maminka, která kojí své miminko, moc dobře ví, že její strava a léky mají velký vliv na kvalitu mateřského mléka. To samé je u krav. Myslete na to a zajímejte se o původ svého mléka, když už ho pijete. Navštivte farmáře a dívejte se kolem. Je zde čisto a krávy běhají po louce? Pak jejich mléko bude mnohem kvalitnější. Nebo stojí na malém prostoru a máchají si vemena ve výkalech? Pak zvažte, zda chcete tu bílou vodu pít nebo ji dávat vašim dětem.

Mnohem více vstřebatelného vápníku získáte z rostlinné říše. Mák, sezam, mandle, ořechy jsou plné vápníku. Zařazujte je denně do jídelníčku místo mléčných výrobků. Třeba makové kuličky jsou vynikajícím zdrojem, mák má totiž 10x více vápníku než mléko.

A co laktobacily?

Ano, laktobacily jsou velice prospěšné a potřebné pro správně fungující zažívací systém. Kvůli tomu ale nemusíme pojídat tuny nekvalitních mléčných výrobků. Můžeme čerpat z přírody a z historie. Kvašené zelí, kvašená zelenina – pickles, fermentované potraviny jako je tempeh, pravá sójová omáčka, miso. V dřívějších dobách byla kvašená zelenina denně na jídelním stole.

Nikomu nepřikazuji mléko a mléčné výrobky vyřadit. Pouze doporučuji. Zkuste je vyřadit na týden, na 14 dní a pozorujte své tělo. Co je pro jednoho lék, může být pro druhého jed. Je vám lépe? Srovnaly se průjmy či zácpa? Světlá vám ekzém? Pak se snažte mléčné výrobky co nejvíce vyřazovat. Začněte zařazovat nemléčné dny a postupně jich přidávejte více. Jednou přijde chvíle, že mléčné výrobky zmizí z vaší paměti a s nimi i některé nemoci. Já osobně jsem zásadní omezení mléčných výrobků poznala skvěle. Přišlo více energie, tvrdší spánek, po sportu menší únava.

Pokud nemáte žádné zdravotní problémy a ani nadváhu, nepozorujete problémy při trávení mléka a mléčných výrobků, nechte je v jídelníčku zařazeny asi 3x týdně. Více není potřeba. Vždycky vybírejte přednostně zakysané výrobky v čistě bílé podobě – bílý jogurt, bílý kefír, tvaroh, žervé. Úplně nejlepší by byly zakysané výrobky v domácí podobě. Pak máte jistotu, že opravdu plní svoji funkci a mají mnoho kvalitních probiotik.

Náhradou za klasické mléko vám  mohou být i mléka rostlinná. Například mandlové, makové, rýžové, sójové, obilné.  Vyzkoušejte také mléko kozí, které je mnohem lépe stravitelné.

Mnoho receptů bez mléka najdete i na těchto stránkách v rubrice bez laktózy.

Jaké máte zkušenosti s mléčnými výrobky? Pomáhají vám nebo je vám lépe bez nich? Diskutujte se mnou.

Hanka

 

Líbí se Vám článek. Pak ho sdílejte a lajkujte na Facebooku . Můžete si také ZDARMA stáhnout nový e-book „10 TAJEMSTVÍ O HUBNUTÍ z výživové poradny“ a úspěšně začít hubnout.

 

Mohlo by Vás zajímat :

Po čem tloustneme

Zdravá stolice aneb diagnóza z wc

Moje cesta ke zdravé rodině