• 1 celer nejlépe i s natí
  • 3 mrkve
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • polévkové koření - 4 kuličky pepře, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření
  • Na dochucení - bylinky, sůl, sojovou omáčku Tamari, sušené miso

Jaké bylo milé překvapení, když jsem poprvé připravila rodině celerovou polévku, že první reakce byla “ To chutná jako svíčková“. Od té doby se tato výživná polévka stala pravidelnou součástí našeho jídelníčku.

Celer je vynikající a né až tak často používaná surovina. Obsahuje velké množství éterických olejů, které působí na sliznici a trávící soustavu, kterou dezinfikují. Má antibakteriální účinky, velké množství minerálů a vitamínů. Má močopudné účinky, odplavuje jedovaté látky z našeho těla, léčí záněty ledvin a močového měchýře. Celer působí jak přírodní diuretikum, velmi se osvědčuje při otocích a zadržování vody v těle.

Celer rozšiřuje cévy, snižuje hladinu špatného cholesterolu, zároveň i krev pročišťuje, společně s červenou řepou je hlavní složkou léčebných kůr proti rakovině. Díky velmi vyváženému komplexu vitamínů B posiluje celer nervy a mozek, pomáhá k udržení dobré psychické kondice, bojuje proti stresu a depresi.
Celer můžete přidávat do polévky, dají se z něho vytvořit chutné saláty nebo ho můžete zapékat, či používat jako přílohu. Velice prospěšný je také do čerstvých fresh džusů, kde se nejvíce používá celer řapíkatý.

Jak na to

Celerovou bulvu a mrkev očistíme , nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce. Přidáme omytou celerovou nať (dle chuti asi 4 stonky), cibuli, česnek a koření. Zalejeme přibližně 2 litry vody a vaříme asi 30 minut, dokud nejsou suroviny měkké.

Vyjmeme polévkové koření ( kuličky vařím v sítku na čaj, abych je nemusela lovit). Přibližně dvě třetiny polévky přelejeme do mixéru a rozmixujeme úplně na kaši. Tím se nám polévka přirozeně zahustí. Zbylou třetinu rozmixujeme již méně, aby zůstaly malinké kousky. Vše smícháme, chvilku povaříme. Dochutíme dle chuti sójovou omáčkou, solí nebo bylinkami. Pro zjemnění můžete přidat i trošku sójové smetany.

Ráda na dochucení používám sušené miso. Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sójových bobů a rýže hořkoslané chuti. Obsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení, ovlivňuje vyváženost přírodních sacharidů, dodává esenciální oleje, vitaminy, minerály a proteiny ve vyváženém složení. Miso je výživné, slané koření, charakteristický základ japonské kuchyně. Slouží k povzbuzení životní síly, podporuje látkovou výměnu, je bohaté na minerály, pomáhá při špatném trávení, vyživuje pokožku a krev a tím podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně, pomáhá při srdečních chorobách, rozpouští v krvi cholesterol, cévy jsou pak pružnější.