• Na těsto:
  • 4 hrnky červených fazolí
  • 150g hořké čokolády
  • ½ hrnku neslazené přesnídávky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 3-4 lžíce přírodního sirupu
  • ½ lžičky soli
  • Popř. vanilku
  • Na polevu:
  • 150g vypeckovaných datlí, alespoň 10 minut namočených ve vroucí vodě
  • 1 zralé avokádo
  • ¼ hrnku sójového / mandlového / rýžového mléka
  • 2 lžíce holandského kakaa

Blíží se Velikonoce, a tak jsme pro vás připravili pár zdravých sladkých dezertů, po kterých rozhodně nemusíte mít velké výčitky svědomí a zároveň vás přejde chuť na čokoládové zajíčky plné Éček, ztužených tuků a rafinovaných cukrů. Tento recept pro vás připravila milovnice zdravého sladkého pečení Evička.  Brownies v jejím podání jsou naprosto vynikající. Pozor na snědení celého pekáčku.

Pokud jste si mysleli, že v rámci zdravého životního stylu máte tuto pochoutku navždy zapovězenou, můžete se radovat! Brownies z červených fazolí chutnají téměř stejně jako ty, které všichni milujeme, zároveň každá ingredience naší zdravější verze prospívá vašemu zdraví. Jsou přirozeně bezlepkové ( přečtěte si článek PROČ TLOUSTNEME?) . Navíc mají větší množství bílkovin a zdravých tuků oproti běžným sladkostem. 

Červené fazole jsou především jedním z největší zdrojů antioxidantů, dokonce větším než borůvky a třešně.  Antioxidanty omezují aktivitu volných radikálů a tím přispívají k pročištění našeho organismu. Zároveň snižují pravděpodobnost srdečních onemocnění a infarktu.  Fazole jsou dále bohaté na vlákninu, která stabilizuje hladinu cukru a inzulinu v krvi a cítíme se tak déle sytí. Jeden hrnek pokryje polovinu doporučené denní dávky vlákniny.  Zároveň jsou zdrojem železa, vitamínu B1, který posiluje paměť a omega 3 a 6 mastných kyselin, vyvažujících hladinu cholesterolu v našem těle ( přečtěte si článek VISCERÁLNÍ BŘIŠNÍ TUK – SKRYTÝ ZABIJÁK). 

Recept na zdravé brownies:

Přes noc si namočte do vody fazole a uvařte pokud používáte z konzervy, pak 2 konzervy o 240g pevného obsahu, pořádně vypláchnuté)

Předehřejte troubu na 180°C.

Rozmixujte fazole a případně vmíchejte nasekanou hořkou čokoládu ( není nutná, sama jsem ji nepoužila).

Jako přírodní sirup použijte nejlépe javorový, datlový, agávový.

Pro lepší chuť můžete přidat i vanilku (pravou nebo vanilkový extrakt)

 

Poté přidejte zbytek ingrediencí a mixujte, dokud nebudete mít hladké, spíše tekuté, těsto.

Menší formu vyložte pečícím papírem a dejte péct na 30-35 minut.

 

Na polevu rozmixujte datle (zbavené přebytečné vody) a avokádo do hladké pěny.

Přidejte rostlinné mléko a kakao a pokryjte polevou vychladlé brownies.

 

Pak ochutnejte a napište mi.

Eva