• Na jeden plech:
  • Korpus :
  • 250g jahel
  • 1 litr vody
  • 150g strouhaného kokosu
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce kvalitního oleje
  • 300g malin
  • Na drobenku:
  • 100g mletých ořechů
  • lžička kokosového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • vanilka

Tento celý víkend bylo tak nádherně, že sluníčko vytáhlo ven snad všechny lenochy. Jistě jste si stejně jako my užili tepla, prvních kytiček a vypili si venku svoji kávičku nebo čaj. A k pohodovému posezení se hodí něco dobrého. Tak jsem vytáhla ze zásoby jeden starý recept na jáhlový koláč. Vynikající je, že tento recept je naprosto bezlepkový, bez vajec, laktózy a cukru. A přitom není z žádných náhražek, je jen z kvalitních surovin. Takové pečení mám ráda a baví mě. Nikomu neškodí, má mnohem nižší glykemický index než jiné sladkosti. Můžete si ho dopřát i v období redukce váhy. Recept si uschovejte a použijte třeba na blížící se velikonoce. Tak si krásně sladce pochutnáte a přitom nepřiberete.

Recept na bezlepkový jáhlový koláč

Jáhly důkladně propláchněte v horké vodě, aby zmizela případná hořkost. Nevařte.

Do misky dejte jáhly, vodu ( voda by šla nahradit i obilným mlékem, korpus by byl šťavnatější), strouhaný kokos, olej (já používám kokosový olej, ale můžete použít třeba sezamový, lněný nebo i olivový) a javorový sirup. Vše důkladně promíchejte.

Nalejte na plech. Tato dávka je na jeden plech. Sama dělám jen poloviční dávku, tak používám zapékací mísu. Pozor, formy na dorty většinou tečou.

Vložíme do trouby na 200 stupňů asi na 15 až 20 min. Každá trouba peče jinak. Korpus musí být měkký, ale skoro udělaný. Nesmí být ještě tekutý.

Mezitím si připravíme drobenku

Namleté ořechy smícháme s kokosovým olejem, javorovým sirupem. Přidat můžete vanilkové aroma nebo kousíček pravé vanilky.

Na částečně udělaný korpus nasypeme ovoce. Použila jsem mražené maliny. Ale šlo by to i s jiným ovocem. Zasypeme drobenkou.

Dopékáme asi 25 minut.

 

Přeji pohodové hubnutí

Hanka

Další recepty na ZDRAVÉ SLADKOSTI nebo ZDRAVÉ POHOŠTĚNÍ.

Jahlovy_kolac_II